استان کرمانشاه به دلیل آب و هوا، جغرافیا و پوشش گیاهی خاص مانند مراتع حاصلخیز، درههای پربرکت و ارتفاعات پوشیده از جنگل، یکی از بهترین و منحصر به فردترین مکانهایی است که هموطنان از اقوام مختلف اوقات خود را در آن میگذرانند. با ما در معرفی شیرینیهای سنتی مردم غیور و عزیز این استان زیبا همراه باشید.
بارندگی فراوان که در این منطقه از کشور رخ میدهد، به رشد و نمو گونههای مختلف گیاهی، میوهها و مواد غذایی مهم و ضروری کمک شایانی میکند؛ که نقش مهمی در ایجاد رژیم غذایی متنوع و منحصر به فرد برای مردم این سرزمین دارد. پیش از این غذاهای سنتی استان کرمانشاه را معرفی کردهایم.
استان کرمانشاه به دلیل قرار گرفتن در منطقهای جنگلی و درهها و مراتع خود، دارای تنوع جالب و منحصر به فردی از گیاهان و میوهها مانند بلوط، پسته وحشی، بادام کوهی، گیلاس وحشی، تمشک، گردو، زبان گنجشک و غیره است که بیارتباط با خلق غذاها و شیرینیهای مختلف محلی و سنتی در این منطقه نیست. از جمله شیرینیهای سنتی در رژیم غذایی مردم استان کرمانشاه میتوان به نان معروف کلانه کرمانشاه، نان برساق، قاووت، چیپس خرمالو، نان خرمایی، نان برنجی، کاک، شیرینی بژی و شیرینی شکری اشاره کرد. در ادامه به معرفی برخی از معروفترین و رایجترین شیرینیهای محلی این استان خواهیم پرداخت.
استان سرسبز و زیبای کرمانشاه در فصل بهار بسیار خوشمنظر و دوستداشتنی است. در این فصل، رویش گیاهان مختلف وحشی و خوراکی، زیبایی خیرهکنندهای به زمین و مراتع این خطه از کشور میبخشد که در نوع خود بینظیر و ستودنی است. انواع گیاهان وجود دارد که نقش بسزایی در تهیه غذاها و شیرینیهای متنوع و بومی این استان دارند. پیچک نمونه بارز این گیاهان است که به شکل تاک در ارتفاعات استان کرمانشاه رشد میکند و با عطر خاص خود جالب و منحصر به فرد به نظر میرسد. زنان و سرآشپزهای هنرمند این استان با استفاده از این گیاه، نوعی نان محلی به نام نان کلانه یا نان پیچک کرمانشاهی میپزند که طرفداران زیادی نیز دارد. آنها کلانه را با استفاده از خمیر مایه، آرد سفید گندم، شکر، زعفران، روغن مایع، تخم مرغ، پیازچه، زیره، فلفل سیاه، کره و کره محلی یا دن میپزند. مصرف این نان محلی با دوغ یا آش دوغ بسیار خوشمزه و دلچسب خواهد بود.
عطر بینظیر و فوقالعاده نانهای محلی هر کسی را شگفتزده خواهد کرد. نانهای تازهای که در تنور گرم خانگی و با دستان پرمهر مادران و زنان هنرمند سراسر سرزمینمان پخته میشوند. نان برساق یکی از نانهای سنتی و محلی استان کرمانشاه است که در مناطق دیگری مانند استانهای کردستان و لرستان، نانی بومی محسوب میشود. نوعی شیرینی چرب و خوشمزه که میتواند بهانهای برای دور هم جمع شدن اعضای خانواده در نظر گرفته شود. مردم استان کرمانشاه این غذای محلی و سنتی را با استفاده از چربی حیوانی، نمک، زردچوبه، شیر، شکر، تخم مرغ و آرد طبخ و مصرف میکنند. نان برساق را میتوان غذایی مناسب برای افطار در ماه مبارک رمضان دانست.